@Up.
Doskonale wiem, iż temat dotyczy konkretnej broni, tej której używam i uwielbiamy, bo to pamiątka po starym pustelniku
który pokutował za wyprawy wojenne, gdzie mordował, gwałcił i plądrował ;] a w obliczu śmierci postanowił swój oręż przekazać nam,
bo akurat przechodziliśmy obok jego pustelni ;] I właśnie do tej jednej jedynej broni spośród wszystkich milionów (jak i zresztą każdej
z nich) odniosłem się w swoim pomyśle ;]
W końcu chodziło wam o to, że używając jednej broni przez długi czas jesteśmy w niej lepiej wyszkoleni, a im lepsze wyszkolenie
to chcieliście jakieś plusy, i ewentualne minusy po zmianie na inną broń ;] więc przedstawiłem koncepcję tak jak ja bym to widział.
Może niejasno to przedstawiłem, bardziej od strony technicznej, więc teraz inaczej, przykład:
Posiadamy umiejętność "miecze jednoręczne" która standardowo rośnie 1 jednostkę przez x czasu wojaczki tym rodzajem broni,
mamy standardowy mieczyk na wyposażeniu, którym walczymy, po pewnym czasie walczy nam się nim lepiej co skutkuje tym,
iż nasza umiejętność "miecze jednoręczne" rośnie o 2 jednostki przez x czasu wojaczki itd., następnie znajdujemy piękny zdobiony miecz,
świetnie wyważony który idealnie leży nam w ręce, walczy się nim równie dobrze jak poprzednim, jednak z racji tego,
iż jest to nowa broń, do której jednak musimy się przyzwyczaić, nasz współczynnik wzrostu umiejętności "miecze jednoręczne"
wraca do standardowej jednostki czyli 1. Aby osiągnąć taki efekt to nasza bron musi posiadać jakiś odrębny system, który będzie
wpływał na nasze umiejętności, stąd mój pomysł z "poziomami" broni.
@Rahl
Masz rację, nie musimy tego widzieć jako numerki czy nawet wogóle widzieć ;] Ciągle obracamy się w grach gdzie widzimy co?, ile?, jak?,
więc czasem trudno się przestawić i pisać bez tego typu zobrazowania sytuacji ;] szczególnie kiedy mówimy o mechanice gry.
@Lich
Pamiętaj że to gra, która ma swoją mechanikę i siłą rzeczy swoje ograniczenia, więc nie wszystko co Ty wiesz da się przenieść
na Twoją postać, nie wspomnę o wyszkoleniu ;]