Witam, dziś się zastanawiałem jak powinno wyglądać zbieractwo tz. górnictwo, zielarstwo, itd.
(aha i dodam że przegląd zrobiłem oczywiście jak złe słowa kluczowe wpisałem to przepraszam) W każdej grze MMORPG zbieractwo wygląda mniej więcej tak:
Mamy złoża zioła idziemy i zbieramy z jednego miejsca np. 6 sztuk. I rośnie nam poziom zbieractwa. Czym wyższy tym lepsze surowce możemy zbierać które znajdują się w dalszych lokacjach. I tak samo jest z wydobyciem drewna i rud.
Jeżeli kwestię ścinania drzew ktoś opisywał (coś czytałem, ale to nie był wątek tego dotyczący)
to ziółek nie widziałem. Teoretycznie do tego specjalnie dużych umiejętności nie trzeba.
No ok ale ominę ten temat chwilowo pierw powiem jak ja widzę zbieranie ziół w Enidust.
Jak dla mnie może być to 100% Gothic'a. Ziółka rosną sobie na mapie i my je możemy zebrać (nie ma czegoś takiego że znajdziemy ziółko, i z niego 5 sztuk podniesiemy) po czym ono znika. Tylko troszkę dziwne to by było jak tu dać "poziomy" chyba że zbieractwo nie miało by poziomów i tyle. Kto lubi kopać skały ten to robi kto lubi ciąć drzewo to tnie, a kto lubi zbierać zioła to zbiera.
Bo tak sobie tego nie wyobrażam... widzisz zioło jakieś i co? nie możesz go podnieś bo... (Własnie wymyśliłem coś) Pisząc poprzednie zdanie wpadłem na coś ciekawego... A jak by zrobić tak:
Zielarstwo:Mamy np. 9 poziom w zbieractwie. Znamy tam różne zioła. i czym większy poziom poznajemy ich więcej, A gdy byśmy przechodzili obok zioła np. do którego wymagany jest 20 poziom, a my byśmy mieli dajmy to na to ten 9... To po prostu byśmy go nie widzieli. Ewentualnie była by sobie roślinka na której nie możemy dokonać akcji. (tak ja to widzę)
Górnictwo:A jeżeli chodzi o kwestie kopania tuneli, jak dla mnie ciekawa sprawa, tylko po czasie mogła by mapa nie ciekawie wyglądać. (wiem że to nie było by jak w minecraft, a coś w stylu WURM Online).
Ale myślałem też nad tradycyjnym elementem ale po przemyśleniu to by było bez sensu

Chodzi mi o rudy na powierzchni ziemi np obok gór.
I jeżeli już by miało być kopanie tuneli to ja to widzę tak:
Po pierwsze potrzebujemy jakąś osłonkę z drewna żeby zacząć kopać i co kawałek trzeba było by robić podpory z drewna. Oczywiście wykopanie kawałka ziemi nie trwało by 5-10 min... A gdy by kopalnia nie była używana przez tydzień mogła by się zawalić. (Wiadome że czas podawany jest przykładowy) A surowce w kopalni mogły by pojawiać się niczym bryłki rudy w gothic'u.
(nie wiem jak tu by mogło być to ograniczone poziomem)
Drwalnictwo:Ścinanie drzew było gdzieś poruszane. Można normalnie robić wycinkę lasów. Wtedy by znalazła się praca dla leśniczych itp.

Ale co do poziomów nie mam pomysłu, oczywiście jest to dobry temat do omówienia... Np. poziom daje jakość drewna itd.. W którymś wątku to poruszyłem (chyba, albo o tym myślałem

)
Na koniec dopiero się zastanowiłem... czy ten wątek nie podlega regulaminowi? Jest tu ogólnie poruszone "Wydobycie" Ale opisuje jak by 3 wątki, zielarstwo, drwalnictwo, górnictwo