W realnym życiu nikt przecież nie będzie stał w jakimś randomowym miejscu w nieskończoność.
W realnym nie, ale w grze już tak!
Była przecież taka sytuacja w EVE Online, gdzie gracze polowali na innego gracza, który się zdążył wylogować, po czym czekali ok. 2 lata zanim uciekinier się zalogował, a mimo to gra wciąż jest mega realistyczna.
To tylko taka ciekawostka, żeby dać twórcom Enidust do myślenia, żeby nie popadać w skrajność i pójść na kompromis kiedy jest to potrzebne.
Według mnie dobrym pomysłem byłoby wprowadzenia takiego systemu, które określałoby nasze "schronienie" i mogłoby to być zarówno gospoda, gdzie za odpowiednią opłatą moglibyśmy opłacić noclegi, jak i stały dom, w którym jesteśmy zakwaterowani. I dzięki tej strefie "schronienia" moglibyśmy skorzystać z niestety mało realistycznego systemu teleportacji, gdzie wylogowanie się i zostawienie postaci, która stoi w miejscu, gdzie opuściło się grę, po jakimś czasie teleportowało się do strefy "schronienia"(np. po 4h), a po zalogowaniu wracało do miejsca gdzie się wylogowało. Najlepiej jakby każdy gracz miałby w opcjach dostęp do ustalenia czy tego chce.
Jeśli chodzi o potencjalne problemy z tym związane jak:
-atak innego gracza kiedy jest się jeszcze w miejscu wylogowania, bądź w strefie domu
fajnym rozwiązaniem byłoby zostawienia średniozaawansowanego bota, który by nie był wyzwaniem, ale płoszyłby graczy, którzy są o wiele gorzej rozwinięci i normalnie nie stanowiłby wyzwania dla AFK'a
-nie posiadanie "schronienia"
oznacza to niemożność skorzystania z systemu, czyli postać zostaje tam gdzie się wylogujemy
-wylogowanie się w miejscu przeszkadzający innym graczom
zależnie od sytuacji, gdyby ktoś np.: wylogowałby się w mieście/wiosce blokując drzwi do gospody, to strażnik miałby uprawnienia do "popychania graczy", a w innych sytuacjach można wzywać GM'a, bądź po prostu wyłączyć kolizje jeśli nie jest atakowany
Ten pomysł został wymyślony na szybko, ale jestem ciekawy co o tym sądzicie

Według mnie jest całkiem ciekawy, bo pozwala pozostać postaci na stałe w grze aż do śmierci :v